Frederiksstadens Røntgen- og Ultralydsklinik

Forberedelse til Undersøgelse

I det følgende kan du læse om din forberedelse til den type undersøgelse, som du skal have foretaget:

Forberedelse til Røntgenundersøgelser

Røntgenundersøgelser uden kontrast (almindelige røntgen undersøgelser):
Der er ingen forberedelse til almindelige røntgenundersøgelser uden kontrast. Afhængig af området, som skal undersøges, kan det være en fordel af tage løst, behageligt tøj på, idet det er lettere at tage af og på. Eventuelle smykker, briller, piercinger og andre metalgenstande kan blive nødvendige at tage af, og det er en fordel at kende til indopererede metalgenstande.

Forberedelse til Ultralyd (UL)

UL af bughulen (Abdomen):
Til undersøgelsen kræves, at du møder fastende. Du skal faste 4 timer før undersøgelsestidspunktet. Når du faster, må du hverken drikke, spise, ryge, eller tygge tyggegummi i 4 timer op til undersøgelsen, men du må gerne drikke lidt vand hvis det behøves. Evt. medicin må også tages.

UL af nyrer og urinblære:
Du skal drikke vand (ca. halv liter) senest 1 time før undersøgelsen, for at få fyldt urinblære, og du må ikke tømme blæren før undersøgelsen af din blære er foretaget.

UL af bløddele på arme, ben, hals, hoved, brystkasse, pung og bryster:
Ingen forberedelse.

Brystundersøgelser (Klinisk Mammografi, Ultralyd):
Undgå fed creme, talkum og pudder på brysterne  //  Fordi det vanskeliggør undersøgelsen.

Oplys personalet om graviditet før undersøgelsen  //  Fordi vi kun foretager mammografi på gravide, hvis det er absolut nødvendigt.

Hvis du ammer skal brysterne helst tømmes for mælk før us.  //  Fordi billederne bliver bedre, og det spænder mindre, når billederne bliver taget.

Oplys personalet om brystimplantater før undersøgelsen  //  Vi kan godt foretage mammografi på dig, selvom du har implantater, uanset om de sidder foran eller bag brystmusklen. Det er velkendt, at brystimplantater har en naturlig begrænset holdbarhedsperiode, og der bliver årligt foretaget tusindvis af mammografier på kvinder med implantater, uden at det kan dokumenteres, at mammografi har været eneårsag til ruptur/lækage. Omvendt kan det ikke udelukkes, at et ældre, mørnet implantat kan revne når brystet klemmes, hvorfor vi kan tage hensyn, men ikke garantere mod lækage af et implantat.

▪ Telefontider

Man - Tor

09:00 - 12:00

13:00 - 15:00


▪ Åbningstider

Man - Tor

08:00 - 12:00

13:00 - 16:00


Fre - Lør

Efter aftale.

Man – Tor
09:00 – 12:00
13:00 – 15:00

Man – Tor
08:00 – 12:00
13:00 – 16:00

Fre – Lør
Efter aftale.